November 21, 2024

Vmware CPU Hot Add

Vmware cpu hot add Vsphere 5.0 sonrası hayatımıza giren önemli özelliklerden. Bildiğiniz üzere vm sunucular çeşitli computing kaynaklardan oluşmaktadır (cpu, ram, disk, network). Bunlardan disk ve networkleri vm sunucular canlıyken yani açık durumdayken istediğimiz gibi ekleyip çıkartabiliyor, hatta diskleri live durumdayken extend edebiliyoruz. Bu esnekliğin bize sağlanıyor olması bize inanılmaz bir hareket kabiliyeti sağlıyor. Hem performans hem zaman anlamında katma değer alabiliyoruz.

Peki hal böyleyken disk ve networkleri kolayca increse veya decrease edebiliyorken en önemli kaynaklar olan cpu ve rami neden turned off durumda vmlerde değiştiremiyoruz. Aslında yapabiliyoruz. Bu yazımda Vmware CPU Hot add veya diğer adıyla vmware cpu hot plug konusuna değineceğim.

Vmware CPU Hot Add

CPU hot add vmware tarafından bize sunulan bir feature çok kaba ifade edecek olursak vmware sunucu çalışırken sunucuyu kapatmadan cpu kaynağını değiştirebilmemize imkan veriyor. Peki böyle harika bir özelliği neden by defaut kullanamıyoruz. Çünkü default olarak cpu hot add özelliği kapalıdır. Bunun nedeni vmware üzerinde cpu hot add özelliğini açtığınızda vnuma özelliğinin devre dışı kalmasıdır.

Peki Vnuma Nedir ?

Yine çok kabaca, konuyu dağıtmadan vnumanın ne olduğuna değinelim. Günümüzde sunucular en az 2 socket veya 4 socket olarak bize sunuluyor. Her bir cpu socket’i kendisine yakın olan memory tarafından besleniyor. Cpu veri yolu olarak kendisine en yakın memory kit tarafından beslendiğinde latency yani gecikmenin önüne geçilmiş oluyor. İşte cpu’ya yakın olan bu memory kiti bir vnuma node oluşturuyor.

Bu durumda, cpu hot add aktif duruma getirdiğimizde vnuma devre dışı kalıyor, vnuma devre dışı kaldığında ise cpu kendine yakın olan memory kaynağına ulaşmak yerine random olarak herhangi bir memory kaynağından veri okuyor. Bu da performans kaybına neden oluyor. Peki ne kadarlık bir performans kaybından bahsediyoruz. Aşağıda alıntı yaptığım çalışmada bu performans kaybı oranının %2 ile %8 arasında değiştiği söyleniyor.

İşte çok güzel bir özellik olmasına rağmen cpu hot add’in by default vmware sunucularda aktif olmamasının nedeni bu performans orantısının sizin insiyatifinize bırakılmış olması. Örneğin test environmentınızda cpu hot add aktif ederek buradaki performans kaybını suspend ediyor olabilirsiniz. Veya çeşitli lisans maliyet hesapları yaptığınızda cpu hot add aktif edip düşük cpu sunucu tutmak isteyebilirsiniz. Bu durum cpu hot add’i nasıl değerlendirdiğinize göre değişebiliyor.

CPU Hot Add Pefrormance Test

Şimdi gelin cpu hot add performans testi yapılmış bir sistemde değerleri gözlemleyelim.

Test ortamının detayları:

4 socket Intel Xeon E7-4890 v2 sunucuda her bir socket de 15 core bulunuyor ve 1 TB ramli bir sunucu üzerinde Vmware ESXI 6.7 U2 bulunuyor.

Bu donanım üzerine Windows server 2019 ve SQL Server 2019 kuruluyor. Vm sunucu kaynakları 28 vcpu ve 512 GB ramli. Sql sunucu 4 adet PVSCSI controller kullanıyor bu disklerden 2 adet data 2 adet log için kullanılıyor ve diskler flash based fibre channel array olarak mount durumda.

Aşağıdaki performans değerlerinde göründüğü üzere cpu hot add aktif edildiğinde sql sunucu üzerinde %2 ile %8 oranında değişen performans azalması hissediliyor.

vmware cpu hot add performance test

Özet olarak cpu hot add özelliğini aktif etmek vnuma devre dışı kaldığı için az da olsa bir performans kaybına neden oluyor. Bu sebeple cpu hot add aktif edecekseniz fayda maliyetini hesaplamanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Kaynak : https://blogs.vmware.com/performance/2019/12/cpu-hot-add-performance-vsphere67.html

Bir yanıt yazın