December 3, 2024
Azure Nedir Nasıl Çalışır

Azure Function (Serverless) Nedir ?

Merhaba, bugün hayatımızda uzun bir süredir yer kaplayan Azure functions diğer bir adıyla serverless’tan bahsedeceğim.

Azure functions Microsoft’un azure platformu üzerinde sunduğu bir serverless (sunucusuz) işlem hizmetidir. Bu hizmet developer ve IT profosyonelleri için herhangi bir server veya altyapı gereksinimi olmadan kodlarını çalıştırma imkanı sunar.

Azure functions, küçük ve basit görevlerin yanı sıra oldukça karmaşık uygulamalar için de kullanılabiliyor. Azure fonksiyonlarına örnek vermek gerekirse,

Bir web sayfasını güncellemek, bir e-posta göndermek veya bir dataset işlemek için Azure fonksiyonları kullanılabilir.

Azure Functions Nasıl Çalışır ?

Azure functions event (olay) temelli bir servistir. Bu tanım, bir functionunun belli bir olay tarafından tetiklendiğini veya yalnızca gerekli olduğunda çalıştığını gösterir.

Azure function serverless bir yapı olması, çoğu kişi tarafından bir server ihtiyacı olmadığı şeklinde yorumlanır. Bu yanlıştır. Azure functions’da bir sunucu yani server üzerinde çalışır. Fakat bu server için sizin bir sunucu kurmanıza veya altyapı eklemenize gerek bulunmaz. Functions’lar Microsoft Azure sunucuları üzerinde çalışırlar. Bu sayede ihtiyaç oldukları kaynak ile otomatik olarak ölçeklendirilirler ve son derece verimli çalışırlar. Çünkü function çok fazla kaynağa ihtiyaç duyuyorsa sizin sunucunuz üzerinde belki çalışması zaman alacakken, Azure bu function için gereken kaynak kapasitesini ölçeklediği için en uygun şekilde çalışacaktır.

Azure Functions Avantajları Nelerdir

Azure Function bir çok avantajı bulunur, bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Serversless (Sunucusuz) : Azure Function çalıştırmak için herhangi bir server veya altyapı yönetmek zorunda kalmazsınız. Bu sayede kodlarınızın kalitesine daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Triggered (Tetikleyici Temelli) : Azure functions, yalnızca gerekli olduğu durumlarda çalışır. Bu maliyetleri düşürür ve kaynakların optimize şekilde çalışmasını sağlar.

Scalibility (Ölçeklenebilir) : Azure functions, yukarıda da değindiğimiz gibi ihtiyaç duyduğu kadar kaynakla otomatik olarak ölçeklendirilebilir. Bir function ilk çalıştığında ihtiyaç duyduğu kaynağı alır. Sonra kodunuz gelişir ve daha fazla kaynağa ihtiyaç duyarsa, otomatik olarak yeni ihtiyaca göre ölçeklenir.

Lift and Shift (Taşınabilir) : Azure functions farklı diller ve platformları destekler. Bu sayede hali hazırda kullandığınız kodu, başka bir platforma entegre etmeden Azure functions üzerine taşıyabilirsiniz.

Azure Functions Kullanım Alanları

Azure functions bir çok farklı alanda kullanılabilir, işte en çok kullanım alanları;

  1. Web Development : Azure functions, web sitelerini güncellemek, e-posta göndermek veya diğer endpoint görevlerini yürütmek için kullanılır.
  2. Mobile Development : Mobile uygulamaların endpointleri için oldukça sık kullanılır.
  3. Data Progress : Büyük data setleri işlemek için kullanılır.
  4. IoT : IoT cihazlarına gelen verileri işlemek için kullanılabilir.

Azure Functions Kullanma

Azure functions kullanmak için bir azure hesabınız olması gerekir. Azure hesabı oluşturduktan sonra bir function projesi oluşturmalısınız. Sonrasında kodunuzu ilgili platformun çalışacağı function üzerine yükleyebilir ve çalıştırabilirsiniz.