November 25, 2024

Statik Route Nedir Nasıl Yapılır

Statik route küçük networklerde (küçük networkten kasıt az sayıda oluşan lan değil, bir routerın bir yada birkaç routerla konuştuğu networklerdir) route yapılması için kullanılan manuel routing işlemidir.

Stating routing işleminden önce route nedir routing nedir anlamamızda fayda var.

Route nedir ?

Route rota anlamına gelmektedir, yani bir networkden çıkan paketin izleyeceği yola, rotaya biz route diyoruz.

Routing Nedir ?

Routing ise route kelimesinden türetilmiş bir ingilizce kelime yönlendirme anlamına geliyor, rotalandırma da diyebiliriz, bir networkten çıkan paketin yönlendirilerek hedef networke giderken yönlendirilmesi işlemine routing diyoruz.

Küçük yapılarda statik route kullanılabilir fakat büyük yapılarda statik route kullanılması hem networkçüler için çok büyük iş-zaman kaybı yaratır hemde hata yapılması oranını büyük oranda arttırır, bu yüzden büyük networklerde rip,ospf,igrp,eigrp gibi  dinamik routingler uygulanır.

Cisco routerlarda statik route priviledge modda iken configure terminal ekranında yapılır ve aşağıdaki komutla bir statik route yazılır.

Router#  ip route (destination network ) ( Destination SubnetMask) (Next Hop -Serial Interface) (metric (optional))

Türkçe kullanırsak;

Router#  ip route (Hedef Network) ( Hedef  Alt Ağ Maskesi ) (Sıradaki Hop -Seri Bacak) (metric (metrik opsiyonel))

Bu yazılanları açıklayalım;

statik route yazarken ilk olarak gireceğimiz değer karşı tarafın içinde olduğu networktür yani 192.168.2.0 networkü gibi, ikinci değer karşı tarafın subneti olur 255.255.255.0 gibi üçüncü değer ise routerın karşı taraf için yönleneceği ilk hop 85.15.44.1 yada routerımızın seri bacağı yani s 0/0/0 gibi.

Şimdi bir altyapı kurarak  hem kafamızdaki statik route kavramını pekiştirelim hemde statik route için anlamlı bir makale yaratmış olalım.

Aşağıdaki yapımızdada göründüğü gibi bir istanbul ve bir İzmir lokasyonumuz var ve istanbul ile izmir adında iki routerımız var bu routerlar için statik route yazarak iki lokasyonu konuşturacağız.

Statik route için istanbul konfigurasyonu

Statik route için izmir konfigurasyonu

ip route da yer alan next hope bölümünde serial bacağını yazabileceğimizi söylemiştik örneğimizdede ip kullanmak yerine seri bacağımızı gösterdik, ayrıca opsiyonel olan metric değerini girmedik.

İstanbul pc’den izmir pc ye ping atarak yaptığımız statik route’un çalışıp çalışmadığını test ediyoruz.

8 thoughts on “Statik Route Nedir Nasıl Yapılır

  1. Aydın

    Malesef “Statik Routing” nedir sorusuna yanıtınız cevabından daha karışık olduğu için birşey anlamadım. Burda önemli olan nasıl yapıldığı değil, ne amaçla kullanıldığıdır. Siz x bir cihaz da nasıl yapıldığını tarif etmişsiniz ama ben y bir cihaz da kullanacağım, dolayısı ile ekleme mantığı farklılaşır ama eğer ne işe yaradığını net olarak anlayabilirsem y cihazında da bunu rahatlıkla uygulayabilirim. Kısaca önemli olan “mantık” kısmı ve “neden” yapılması gerektiği.

    Teşekkürler..

  2. Admin

    Karışık gelmesi normal, networkle ilgilendiğin ölçüde kafandaki karışıklık geçicektir diye düşünüyorum, zaten örnekte hem x hem y olarak verilmiş mantığını anlamakta sana kalmış artık

  3. Cebbar

    Bu örnekte x ve y nin olduğunu iddia etmek, yazılan yorumu başından savmak demektir ki bunu genellikle yazıları sağdan soldan kopyala yapıştır yapan insanların tercih ettiği bir yoldur. yazının etiketlerinden dahi anlaşılacağı üzere yazı cisco rotuterlarda statik routinging nasıl yapılacağını anlatır. Ancak burada statik routing nedir neye yarar tarzında bir bilgi yoktur.

  4. Admin

    Selam cebbar daha detayli aciklarsan bizde öğrenmiş oluruz 🙂

  5. blabla

    bir bilgisayar muhendisi adayi olarak yazinizin yeterince iyi oldugu kanisindayim 🙂 sanirim biraz terimsel kaldigi icin olmus ama evet arastiranlar zaten bu kelimelere de asinadir. tesekkur ederim

  6. Admin

    Ezgi geri bildirim için teşekkür ederim, cisco makalelerini detaylandırmadan dallanıp budaklandırmadan olabildiğince yalın aktarmaya çalışıyorum

  7. Levent

    gayet anlatım güzel, X’e ve Y birbirine küsmüş, Stacic Route bunları barıştırmış 🙂 bu lab da benden size gelsin
    Topoloji size kalmış 🙂

  8. Yalçın

    Gayet Güzel Anlatılmış , statick route vlan işleminden sonra olan işlemdir genelde farklı networklerde tek ip adresinde haberleştirir ilk zamanlarda biraz karışık gelen durumdur ama işi öğrenince çok zevkli bir hal alıyor

Bir yanıt yazın