January 18, 2025
powershell

Powershell DSC (Desired State Configuration) Nedir – Basit Anlatım

Powershell Desired State Configuration, windows based sistemlerde(Nano server ve Linux’da artık yönetilebiliyor) konfigurasyon ve yönetim ve mainintance yapmak için kullanılan bir powershelll kod yönetim standardı veya daha kaba tabirlle modülüdür. Powershell DSC , powershell scriptleri vasıtasıyla kullanımı ve görüntülemesi nispeten basit olan konfigürasyon dosyalarından oluşur. Bu sayede kod kullanarak basit bir şekilde bir veya daha fazla sunucuyu istenilen konfigürasyona getirebilir ve sürekli bu konfigürasyonda çalışmasını sağlayabiliriz.

En kısa tabirle Powershell DSC, Windows Server sistemleri yönetmek için Microsoft’un bize sunduğu declerative model yapılandırmasıdır.

  • Powershell DSC’nin nasıl çalıştığını ve çalışma yapısını anlamak için buradaki yazıma,
  • Ayrıca bir configürasyon dosyasının nasıl yapılandırılabileceğini öğrenmek için buraya bakabilirsiniz.

Powershell DSC (Desired State Configuration) Nedir – Basit Anlatım

Powershell DSC temelde iki yapılandırma modeline sahiptir;

  1. LCM and Push Management Model
  2. Pull Model
  1. LCM and Push Management Model
    Powershell DSC push model ile konfigürasyon dosyalarını manual olarak tetikler yani push ederiz. Adı da buradan gelmektedir. Bir veya daha fazla birime biz bunları node olarak adlandırıyoruz. Sistem yöneticisinin tetiklemesiyle aktif olan bir yönetim modelidir.

Push Model Avantajları ;

DSC push modelde yalnızca tek yönlü bir communication bulunur. Sistem yöneticisi ilgili sunucu veya sunucuları konfigürasyon dosyalarını kendi gönderir. Bu sayede;

  • Maliyet avantajı sağlar, konfigürasyon dosyalarının pull edilmesi için yeni bir sunucuyu kurmaya ve yapılandırmaya gerek kalmaz.
  • Daha basit bir mimari kullanıldığı için tüm konfigürasyon dosyaları sistem yöneticisinin, workstation veya  management sunucusunda bulunur.
  • Desired State Configuration testleri yapmak için idealdir.
    1. Pull Model
      Pull modelde ise push’dan daha farklı bir şekilde ortama bir pull node eklenir. Ve tüm node’lar belirli periyodlarda konfigürasyon değişikliği olup olmadığını gelip buradaki pull serverdan check ederler, ve yapılandırma dosyalarında bir değişiklik varsa son halini buradan alırlar.  Default olarak pull node ve dsc clientlar arasındaki interval yani konfigürasyon check süresi 15 dakikadir. Her 15 dakikada bir sunucular Pull node’a giderek yeni bir konfigürasyon dosyasının olup olmadığını kontrol ederler.

Pull Model Avantajları ;

  • Deployment configürasyonunun otomasyonu sağlanmış olur
  • Sayısız sunucudaki bilgisayar networke bağlandıkları anda veya her 15 dakikada bir konfigürasyonlarını gidip kendi çeker.

Dezavamtaj olarak söyleyebilirsek pull modelde bir veya daha fazla sunucunun pull node olarak kurulması gerekir.

Bir yanıt yazın