Powershell ile dosya silme
Powershell ile dosya silme hem windows core işletim sistemlerinde hem de sistem yöneticilerinin işleri otomatize etmekte kullandığı araçlardan biri. Aşağıda bir örnekle birlikte Powershell ile 30 günden eski olan dosyaları silme işlemini nasıl yapabileceğinizi göstereceğim.
Powershell ile dosya silme komutu oldukça basit aşağıdaki komutla powershell ile dosya ve klasörleri silebilirsiniz. Öncelikle bu komutları sorunsuz çalışırabilmek için Powershell’i administrator olarak açmanız gerekiyor.
Remove-Item
Tabi bu komutu powershell ile tek başına kullanmak mantıklı değil. Aşağıda belli bir directory altındaki tüm dosyaları hangi komutla silebileceğinizi bulabilirsiniz. Ben verdiğim komutla C:\Users\ali örtül\Documents\Zoom\Test\ altında bulunan tüm dosyaları silmesini istedim.
Remove-Item -Path “C:\Users\ali örtül\Documents\Zoom\Test\*.*”
Bu komut sonrası test klasörü altında ne var ne yok silinip uzay boşluğuna gider.
Powershell ile x (7-15-30) günden eski olan dosyaları silme
Peki powershell ile ben her dosyayı silmek istemiyorum. Ben istiyorum ki 30 günden eski olan tüm dosyalar gelsin ve bu dosyaları powershell silsin eğer istersem ben bunu scheduler task yapayım ve belli zamanlarda bu taskı çalıştırayım. Bu dosyalar da sunucumda veya bilgisayarımda yer kaplamasın.
Not: (Önemli dosyalarınızı silmeden önce mutlaka yedekleyin ve önce test ortamında komutun istediğiniz gibi çalıştığından emin olun)
Aşağıdaki komutla öncelikle istediğim dosyaları get komutuyla çekiyorum. ” ” arasında olan kısma kendi klasörünüzü koyabilirsiniz. Sonrasında güncel tarihi çekip -30 yani 30 günlük datayı getirmesini pipelıyorum. Eğer siz 7 günden eski olan dosyaları silmek istiyorsanız -30 yerine -7 yazabilirsiniz. Son olarak Remove-item komutunu recurse ederek tüm sort edilen dataları siliyorum.
Get-ChildItem -Path “C:\Users\ali örtül\Documents\Zoom\Test\*.*” | where {$_.LastWriteTime -le $(get-date).Adddays(-30)} | Remove-Item -recurse
Powershell ile ilgili daha fazla şey yapabilmek için diğer yazılarıma göz atabilirsiniz. www.aliortul.net/powershell