January 18, 2025
Azure Nedir Nasıl Çalışır

Azure Availibility Zone ve Availibility Set Nedir

Azure Availibility Zone ve Availibility Set nedir. Microsoft Azure, tüm kaynaklarınızın ve datalarınızın güvenli ve erişilebilir olduğundan emin olmanızı sağlar. Bu makalede Azure core mimarisi ve componentlerden bahsedeceğiz.

Öncelikle Azure ile yeni tanışıyor veya Azure mimarisine hakim olmak istiyorsanız bir önceki makalede yer alan Azure Nedir Nasıl Çalışır ve  Azure Kaynaklar ve Gruplar makalesini okumanızı öneririm. Orada bir hiyerarşi çizmiştik. Azure regionları anlamak için yukarıdan aşağı doğru bir hiyerarşi daha çizelim.

Coğrafya

Azure Regions

Availibility Zones

Availibility Sets

 

Azure Availibility Zone ve Availibility Set Nedir

En üstte Geographies bulunmaktadır. Azure coğrafyalar tamamen mantıklı bir senaryoda meydana gelmiş ve bu mantık çerçevesinde yeni regionların açılması sağlanmaktadır. Region oluşturmanın temel mantığı data residency sağlamak yani günün sonunda bir zone’da kesinti meydana geldiğinde diğer zone da işlere devam etmek hatta bir region da meydana gelen bir arızada iş yüklerinizin diğer region üzerinden devam etmesini sağlayamak.

Regionların yaratılmasının bir diğer nedeni de datanızın nerede olduğunu bilmek 50 den fazla azure region üzerinde datanızın hangi regionlar üzerinde tutulacağını belirleyebilirsiniz. Bazı özel anlaşmalarla Azure dataların sadece bazı bölgelerde kalmasını sağlayabiliyor. Örneğin (Çin-Almanya)

Anlaşılmasının zor olmayacağı üzere toplamda 5 Geographies bulunmaktadır. Bunlar Amerika, Avrupa, Asia Pasific, Middle East ve Afrika bölgeleridir.

Her bir coğrafya en az iki veya daha fazla region barındırmaktadır bu sayede bu coğrafyanın yedekliliği sağlanmış olur.

Azure Regions Nedir

Azure coğrafyalar üzerinde oluşuyor dedik işte bu 5 coğrafya üzerinde toplamda 50 dan fazla (şu an 54) region bulunuyor. Bu regionlar da kendi aralarında region pair olarak çalışıyor. Yani her bir region içerisinde bir pair var. Bu pairler örneğin bir update alacaksa yanlızca bir pair üzerinde update işlemi gerçekleştirilerek diğer pair üzerinde bir problem yaşanma ihtimali minimize ediliyor.

Regions Pair’i yani Region çiftlerini daha iyi anlamak için Almanya örneğine bakabiliriz. (Almanya azure regülasyonlarında kendine has bir yapıya sahiptir, Çin’e benzer bir şekilde tüm data ülke içinde tutulur) Germanys East region ve Germany Central ve Germany North East. Veya Kanada örneği verilebilir. Kuzey Canada bir region iken Doğu Kanada diğer bir region ve bu regionlar bir region pair meydana getiriyor.


 

Azure Availibility Zones

Azure üzerinde bile bulunsa olası bir hata durumunda bilgilerinizi koruyabilmek ve hizmetlerinize erişilebilirlik sağlamak için yüksek erişilebilirlik sağlamak zorundasınız.

Azure Region’lardan bahsetmiştik azure region içerisinde en az 2 veya 3 Availibity Zone bulunur. Bu zoneların her biri donanımsal olarak birbirinden ayrılmış izole yapılardır. Enerji sistemleri, soğutma yapıları ve networkleri birbirinden izoledir ve fiber optic bağlantılarla availability zonelar birbirleri ile hızlı iletişim kurarlar. Genel itibariyle 3 zone bir region meydana getirir.

Availibility Zone’un avantajları nelerdir;

  • Datacenter hatalarına karşı koruma sağlar.
  • Opsiyonel bir servistir

Peki datamızı korumanın tek yolu Availibility zone kullanmak mıdır? Hayır değil. Availiblity Zones’dan farklı olarak Availibility Sets kullanabiliyoruz.

azure zone

Azure Availibility Set

Öncelikle Availibility set ile Virtual Machines Scale Sets birbirine karıştırılan iki hizmet. Bunları birbirine karıştırmamak gerekiyor. Scale Set vmlerinizi bir set içinde yönetebileceğiniz ve otomatik olarak kaynak arttırımı yapıp düşürebileceğiniz ortamlar sağlar. Bu iki kavramın ayrımını yapmak Azure yönetiminde size fayda sağlayacaktır.

Aşağıdaki videodan aralarında farkı görebilirsiniz

https://www.youtube.com/watch?v=8k82BVS7P-Q

Şimdi Availibility Sets konusuna geri dönecek olursak.

Availability Set vmleriniz için yaptığınız konfigürasyona göre %99.95 erişilebilirlik sağlamaktadır. Peki bunu nasıl sağlıyor. Burada da fault domain ve update domain olarak iki kavram giriyor. Bu kavramlar availability seti oluşturan iki kombinasyon.

Yani, Availibility Set = Fault domain + Update domain

Öncelikle şunu bilmek gerekiyor aksi yönde konfigürasyon yapmadıkça Azure üzerinde açılan vmler tek bir fault domain ve update domain dahilinde create edilir.

Availibility Set avantajları

  • Azure vmlerin bir kümedeki birden çok yalıtılmış fault domaine dağıtılmasını sağlar.
  • Azure, sanal makinenizi birden çok fault domaine dağıtarak, Azure içinde donanım veya yazılım arızası olması durumunda sanal makinelerinizin yalnızca bir fault domainin etkilenmesini ve genel çözümünüzün güvenli ve çalışır durumda olmasını sağlar.
  • Sanal makineleriniz için yedeklilik sağlar.
  • Sanal makinelerinizi birden çok arıza etki alanına ve güncelleme alanına yayılmasını sağlar.
  • Microsoft’un % 99.95 SLA’sından yararlanmak için, VM’lerinizin premium depolama alanına sahip olması dışında, VM’lerinizi kullanılabilirlik kümesine yerleştirmelisiniz

Azure fault domain Nedir?

Availibility set üzerinde fault domain (arıza alanı) ve update domain (güncelleştirme alanı) olmak üzere iki farklı alan vardır. Fault domain, Windows Azure’un fiziksel altyapısında aynı switch’e veya güç ünitesine bağlı sistemleri kapsayan alandır

Fault domain yani hata alanını bir kabinete benzetebilirsiniz. Tek bir fault domain aşağıdaki kompanentlerden meydana gelir. Ortak bir power unitesi ortak bir switch tek bir fault domain olması durumunda tek bir cabinet içerisindeki bir vm de ne arıza meydana gelirse o problem yaşarsınız. Birden fazla fault domain oluşturduğunuzda sanal makinelerinizi birden fazla rack kabin üzerinde tutuyorsunuz demektir. Aşağıdaki görsel yazdıklarımı oldukça açıklayıcı bir şekilde anlatıyor. 3 fault domain kullanılan bir availability set içerisinde bir fault domain arıza verse bile vmleriniz diğer 2 fault domain üzerinden servis hizmetine devam edecekir.

Azure fault domain sayısı en fazla 3 olabilir.

azure fault domain nedir

Azure Update domain Nedir ?

Availibility set içerisinde birden fazla vm olması gerektiğini söyledik. Bu vmlerin güncelleme alması ve patchlenmesi gerekiyor. Av set içerisinde 2 vm olduğunu düşünün ikisi birden güncelleme alır ve restart ederse böyle bir durumda hizmet kesintisi olur. Update domain 2 makinenin farklı zamanlarda update almasını sağlar böylece hizmet kesintisi yaşanmaz.

Default update domain sayısı 5 dir bu sayı 20’ye kadar çıkartılabilir.

Buraya kadar hala availability sets ve zones arasındaki farkı anlayadıysak aşağıdaki tablo kafamızda iki kavramı çok daha iyi netleştirecektir

Availability Set ve Availability Zone Arasındaki Farklar

 Availability Set Availability Zone 
Protect from Hardware failures within data centers Protect from entire data center failure
 SLA 99.95 % SLA 99.99%

 Etiketler: Azure regions, Azure availbility Zone Nedir , Azure Availibility Set Nedir , Azure Update Domain Nedir, Azure fault domain nedir

Bir yanıt yazın