January 18, 2025
Azure Nedir Nasıl Çalışır

Azure Nedir? Nasıl Çalışır

Azure Nedir? Ve bu sistem nasıl çalışır? Sanırım bu makaleyi yazmak için 10 sene geç kaldım 🙂 Microsoft Azure ürününü Türkiye’de tanıttığında yanılmıyorsam sene 2010 veya 2011 yılıydı. Microsoft Türkiye ofisine davet edilmiş ve hiç alışık olmadığımız şeyler dinlemiştik. “Cloud Computing” “sunucular bulut üzerinde olacak”, “sunucu maliyetlerine katlanmak zorunda değiliz” gibi bir sürü şey. Etkinlik sonunda elimize kredi kartı büyüklüğünde birer kart tutuşturdular ve bu kartla “100 tl”  değerinde ücretsiz Azure kredimizin olduğunu söylediler. Tahmin edersiniz ki o Azure portalın günümüz Azure portalıyla alakası yok.

Neyse, velhasıl aradan geçti 10 sene. O dönem Cloud ve Azure hakkında düşündüğüm şeylerin ne kadar doğru olduğunu zaman gösterdi. O düşünce şuydu; Cloud computing günümüz şartlarına uygun değil. Bu geçişin çok yavaş olmasının en büyük nedeni ise Cloud fiyatlarının çok yüksek olması. Microsoft Azure Fiyatları yazımda detayları bulabilirsiniz. Aradan 10 sene geçmiş 2020 yılına gelmişiz ve artık Cloud computing konsepti dolayısıyla Microsoft Azure her alanda kullanılabilir durumda. İnanın bu geçiş hiç hızlı ve kolay olmadı. Tam 10 sene.

Artık tüm teknoloji devleri ve teknoloji üreticileri Cloud konseptinin kullanılması ve yaygınlaşması konusunda hem fikir ve son derece haklılar. Cloud devrine hoş geldiniz. Bu kısa tarihi yad ettikten sonra şimdi gelelim asıl konumuza Microsoft Azure Nedir Nasıl Çalışır.

Microsoft Azure Nedir ?

Aslında Azure Nedir sorusunun cevabını vermek pek mümkün değil. Azure üzerinde çalışan 70 den fazla major servis var. Bu her an 100 üzerine de çıkabilir hatta bu servisler ileride 1000’lerce olabilir. Her bir major servisin kendine ait bir uzmanlığı var. Yani biri size ben Azure biliyorum derse ona çok kolay bir şekilde hadi leyn diyebilirsiniz. Ya da Azure’un neyini biliyorsun? İnfra tarafını mı, App Servis tarafını mı, Storage mı, Networkü mü, Big datasını mı, Sql- Nosql bölümünü mü. Ya da Function- Serverless mı? Bu böyle çoğalttıkça çoğaltılabilir.

Bunu şu yüzden anlattım. Azure’un bir tanımı yok çünkü azure statik bir servis değil. Sürekli gelişen, değişen, yenilenen canlı bir sistem. Peki işin bu kadar felsefesini yaptıkan sonra. Biz yine de Azure Nedir tarifi yapalım.

Azure ilk çıktığı zamanlar ve bir kaç sene sonrasına kadar Windows Azure olarak adlandırıldı. Sonra fark edildi ki Azure servisi üzerinde sadece windows servislerinin çalışması pek mümkün değil. içeri de bir sürü linux veya non-windows olan platform-servis var. O zaman biz bunun adını Microsoft-Azure yapalım dediler. Azure o günden beri Microsoft Azure olarak anılıyor.

Azure,  Microsoft’un genel bulut bilgi işlem platformudur. Şirketlere, organizasyonlara ve bireylere Compute, Network, Analiz, depolama ve network iletişimi gibi bir dizi bulut hizmeti sunar. Kullanıcılar, yeni uygulamalar geliştirmek ve ölçeklendirmek ya da mevcut uygulamaları Public cloud üzerinde çalıştırmak için bu Azure hizmetlerini kullanabilir.

Fortuna 500 şirketlerinin bir çoğu da dahil olmak üzere, dünya üzerinde bir çok E-ticaret, finans, taşımacılık, üretim şirketi Microsoft Azure kullanır. Bir çok farklı şirketin iş ihtiyaçlarına yönelik araçlar sunan Azure bu şirketlere tercih ettikleri altyapıları cloud üzerinde sağlar.

Microsoft Azure üzerinde 3 farklı altyapı tipi vardır.

Bunlar;
1- Iaas (Infrastructure As A Service)
2- PaaS (Platform As A Service)
3- SaaS (Software As A Service)

Bu as a service olayının günümüzde suyu çıkmış durumda. Örneğin Backup As A Service, Disaster As A Service, Serverless As A Service, Function As A Service, Remote As A Service v.s O nedenle Xaas dediğimiz yani Her şey As A Servis tanımını da belleğinizde tutabilirsiniz.

Microsoft abonelerine bir kaç farklı ödeme seçeneği sunar bunu da başka bir makalede detaylı olarak anlatacağım.

 

Şirketler Azure’u Nasıl Kullanıyor

Şirketler, Organizasyonlar ve bireyler Microsoft Azure’u genelde aşağıdaki amaçlar için kullanır.

  • Sanal Makineler – Azure sanal makineleri  genellikle sunucular veya bilgisayarların on-prem yerine cloud üzerinde barındırmanıza olanak sağlayan ölçeklenebilir altyapılardır.
  • Web – Azure, geliştiricilerin her boyuttaki web uygulamaları için güvenli, esnek, ölçeklenebilir bir geliştirme platformuna sahip olmalarını sağlar. Geliştiriciler, bu uygulamaların kullandığı altyapının yönetimi ile ilgili uygulamalar geliştirebilirler.
  • Depolama, Yedekleme ve Kurtarma – Azure, bulut veri depolama yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma çözümlerinde en iyi olacak şekilde tasarlanmıştır. Azure, depolama kapasitenizi değiştirmek veya gerektiğinde ölçeklemek  için on-prem altyapınızla entegre olur.
  • Kimlik ve Erişim Yönetimi – Kurumsal Bulut Dizini: Azure Active Directory, personelinizin tek oturum açma kolaylığı ve güvenliğine sahip olmasını sağlar. Gerektiğinde, bu çoklu oturum açma çok faktörlü kimlik doğrulamanın güvenliği ile geliştirilebilir.

Microsoft Azure Nasıl Çalışır?

 

Microsoft Azure nedir tanımladık peki, Bu Azure nasıl çalışır. Microsoft Azure, public, private ve hybrid bulut platformudur.

Azure, altyapısında aslında bildiğimiz, aslında bizim bildiğimizin daha gelişmiş hali olan bir sanallaştırma kullanıyor.

Sanallaştırma, bir bilgisayarın CPU veya sunucusu ile işletim sistemi arasındaki yakın bağlantıyı, hypervisor katmanı ile ayırır. Hypervisor, gerçek bir bilgisayarın veya sunucunun tüm işlevlerini ve CPU’sunu sanal bir makinede emüle eder. Aynı anda birden fazla sanal makine çalıştırabilirsiniz ve her sanal makine Windows veya Linux gibi herhangi bir işletim sistemini çalıştırabilir.

Azure altyapısında bu sanallaştırma teknolojisini kullanıyor ve dünya genelindeki Microsoft veri merkezlerinde ölçeklendiriyor.

Tabi bu hypervisor katmanı tek bir sunucuda veya bir datacenter da değil. Azure mimarisi  Her bir sunucu veya app servisi zaten HA olarak çalıştırır, bunun yanı sıra siz scale set oluşturabilirsiniz. Siz istemeden zaten Azure veri güvenliği için Availibity Set’ler oluşturur. Zone’lar ve Regionlar da datalarızı farklı merkezlerde saklayabilir. Bu data saklama olayı tamamen sizin isteğinize göre opsiyonel olarak dizayn edilir.

Daha iyi anlamak için veri merkezinin donanım mimarisine bakalım.

Her veri merkezinde, sunucu raflarında bulunan bir sunucu koleksiyonu vardır. Her sunucu , bir çok blade sunucusunun yanı sıra ağ bağlantısı sağlayan bir switch ve elektrik gücü için bir güç dağıtım birimi (PDU) içerir. Sunucular, Cluster olarak  daha büyük birimler halinde gruplandırılır.

Microsoft Azure Nasıl Çalışır sorusuna aşağıdaki video kısaca yanıt veriyor.

 

2 thoughts on “Azure Nedir? Nasıl Çalışır

  1. Azure Kaynaklar ve Kaynak Grupları

    […] bu yapıda en altta yer alan kaynakları doğru yönetebilmek için bir şema tasarlanmış ve biz azure mimarimizi bu şemaya göre çizmeliyiz-çizmek zorundayız. Bunlar Kaynaklar, Kaynak grupları, […]

  2. Azure Availibility Zone ve Availibility Set Nedir

    […] ile yeni tanışıyor veya Azure mimarisine hakim olmak istiyorsanız bir önceki makalede yer alan Azure Nedir Nasıl Çalışır ve  Azure Kaynaklar ve Gruplar makalesini okumanızı öneririm. Orada bir hiyerarşi çizmiştik. […]

Bir yanıt yazın