En çok kullanılan linux komutları
En çok kullanılan linux komutları için Linux dünyasına yeni başlamış olun ya da Large Enterprise bir kurumda Linux sistem yöneticiliği yapın fark etmez. En çok kullanılan linux komutları her zaman ihtiyaç duyacağınız bir baş ucu makalesi olacak.
Bu makalemizde en çok kullanılan 50 linux komutuna bakacağız. Sadece Linux sunucularda değil aynı zamanda Windows sunucuların altında da kullandığımız Linux sistemlerde bu komutları kullanabiliyoruz. Windows Terminal Nedir yazımda detaylarını görebilirsiniz. Ayrıca buradan Windows altında nasıl Linux çalıştıracağınıza bakabilirsiniz.
Windows altında her ne kadar Linux komutlarını kullanıyor olsak da asıl Linux komutlarını kullanacağımız platform tabii ki Linux işletim sistemidir. Linux içerisinde binlerce komut var ve hepsini ezberlemek imkansız, bu başvuru makalesinde komutların kullanım alanlarına göre ayırdım, maksimum fayda için bir terminal açıp komutları denemenizi şiddetle öneriyorum.
Şimdi bilmeniz gereken ve en çok kullanılan 50 Linux komutu için hadi başlayalım.
Makale İçeriği
En Çok Kullanılan Linux Komutları
Dosya Sisteminde Gezinmek için Linux Komutları
Her modern işletim sisteminde olduğu gibi, Linux’da dosya sistemi temel tasarımının merkezinde yer alır ve sistem hiyerarşinizi görselleştirmenize ve değiştirmenize yol açar. Dosya sisteminde yaratıcı bir şekilde gezinmeyi öğrenmek Linux sistemlerin olmazsa olmazı.
1. pwd
pwd, Print Work dizini anlamına gelir ve tam olarak düşündüğünüzü yapar – şu anda bulunduğunuz dizini gösterir. Bu, yeni kullanıcıların hayatını, kaybolmamasını sağlayarak huzurlu hale getirmeyi amaçlayan en kullanışlı Linux terminal komutlarından biridir.
2. ls
Ls komutu muhtemelen Unix dünyasında en yaygın kullanılan komutlardan biridir. Size belirli bir dizinin içeriğini sunar – hem dosyalar hem de dizinler. Güçlü Unix dosya sistemi içindeki yollarınız arasında gezinmek için bu komutu pwd’nin yanında kullanacaksınız.
3. cd
Dizin Değiştirme kısaltmasıyla, cd komutu bir dizinden diğerine geçmenizi sağlar. Aynı komutu windows üzerinde de kullanıyoruz. açılımı Change Directory
4. mkdir
Terminal üzerinden yeni bir klasör oluşturmak için kullandığımız komut Mkdir komutudur sadece bu özel amaç için oluşturulur. Linux sisteminizde istediğiniz yerde klasör oluşturmanıza izin verir – tabii klasör yaratma iznine sahip olmanız gerekiyor. Açılımı Make Directory’dir
5. rmdir
Mkdir komutunun tersi gibi de düşünebiliriz. rmdir komutu, belirli klasörleri sorunsuz bir şekilde sisteminizden silmenizi sağlar. Birçoğu rm komutunu bu amaç için kullanmasına rağmen, parametreleri ya da rm ile tek bir karakteri bile hayal bile edemeyeceğiniz şeyleri yapabilir. Örneğin Rm -rf ? sisteminizde ne var ne yok toz eder. Rm açılımı Remove Directory’dir
6. lsblk
Genellikle Linux sisteminizin mevcut blok cihazlarını listeleme ihtiyacını bulacaksınız. Lsblk bu amaç için en çok kullanılan Linux komutlarından biridir. Bu kullanışlı terminal komutu, blok cihazlarınızın bir ağaç yapısını sunar ve profesyonel kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde kullanılır.
7. mount
Windows’un aksine, bir SD kart veya USB taktığınızda, dağıtımınız doğrudan başlangıçta gösterilmeyebilir. Mount komutunu kullanarak mevcut dosya sisteminize bağlamanız gerekir. Bu Linux komutu, en güçlü terminal komutlarından biridir.
8. df
Df komutu dosya sistemi üzerinde disk alanı hakkında gerekli bilgileri görüntülemek için kullandığımız Linux komutları biridir. Sistem yöneticileri tarafından gerçek zamanlı sunucu veya ağ odaklı sistemleri izlemek ve analiz etmek için yaygın olarak kullanılır.
Sistemi Yönetmek için Linux Komutları
Sistem komutları, Linux sisteminiz hakkında bilgi edinmek için gereklidir Birçok Linux sistem yöneticisi günlük hayatta aşağıdaki komutları sürekli kullanır..
9. Uname
Uname komutu, ad, sürüm ve sisteme özgü diğer ayrıntılar gibi sistem bilgilerini elde etmek için kullanılan temel bir Linux komutudur. İşletim sisteminizi ve çekirdek sürümünüzü bu komutla hızlı bir şekilde kontrol edebilir ve makinenizin talimat uzunluğundan emin olabilirsiniz.
10. ps
Ps komutu, şu anda makineniz tarafından hangi işlemlerin yürütüldüğünü görselleştirmenize olanak tanıyan diğer basit terminal komutları arasındadır. Sistem kaynaklarını analiz etmek için esnek bir yöntemdir ve sistem süreçlerini terminal aracılığıyla yerel olarak değiştirmenizi sağlayacaktır. Linux izleme araçlarının başında gelir.
11. Kill
Kill komutu, kaynak sıkıntıları veya çalışan bir processin düzgün işlememesi nedeniyle, sıkışan işlemleri durdurmanın güçlü bir yoludur. Linux sistem becerilerinizi geliştirdikçe, bu komutun özünü ve önemini öğreneceksiniz. Linux sistem yöneticilerinin sık kullandığı komutlardan biridir.
12. service
Service komutu, sistem genelinde hizmetleri terminalden çağırmak için kullandığımız komuttur. Sistemi manipüle etmek için güçlü bir Linux terminal komutu; herhangi bir System V init betiğini doğrudan terminal penceresinden çalıştırmak için bu komutu kullanabilirsiniz .
13. batch
Sistem hizmetlerini önceden tanımlanmış bir programda çalıştıracak düzgün bir araç arıyorsanız, toplu iş komutu kullanımınız için buradadır. Otomasyon kabuğu komut dosyaları yazmak için bir başka güçlü Linux komutu; bu esnek küçük komut Linux verimliliğinize önemli ölçüde yardımcı olabilir .
14. shutdown
Komut satırının sunduğu kolaylıkların en başında gelir. Mouse hareket ettirip bilgisayar veya sunucuyu kapatmak yerine komut ile cihaz kapamanın keyfini sunan şey Shutdown komutudur, Linux terminal komutları becerilerinizi tamamen yeni bir seviyeye taşımak için biçilmiş kaftan. Makale bittikten sonra deneyebilirsiniz ?
Dosya işlemleri için Linux Komutları
Dosyalar Linux sisteminizin kalbinde yer alır. Sisteminizde gördüğünüz hemen hemen her şey bir tür dosyadır ve buna göre değiştirilebilir. Linux uzmanı olmak istiyorsanız dosyalarınızı yönetmenin yollarında uzmanlaşmanız şart.
15. touch
Touch komutu, geçerli boş bir dosya oluşturmak için kullandığımız Linux komutudur. Terminalinizde hareket halindeyken dosyalar oluşturabilir ve gereksinimlerinize göre bunları daha sonra veya gerçek zamanlı olarak doldurabilirsiniz. Ayrıca zaman damgalarını değiştirmek için kullanılan komuttur.
16. cat
Başlangıçta birden çok dosyayı birleştirmek için tasarlanan cat komutu, şimdilerde çok sayıda başka amaç için kullanılıyor. Cat komutu, yeni dosyalar oluşturmak, terminaldeki dosya içeriğini görüntülemek ve çıktıyı başka bir komut satırı aracına veya dosyaya yönlendirmek için kullanıyoruz.
17. head
Head komutu bir dosyanın başlangıcını veya pipe verileri doğrudan terminalden görüntülemenizi sağlar. Metin işleme ile yoğun çalışan kullanıcılar tarafından sık kullanılan komutlardan biridir.
18. tail
Tail komutu da en çok kullanılan komutlardan biridir, tail head komutundan daha fazla kullanılır. Cat ve Echo kombinasyonlarıyla birlikte neler yapabileceğini hayal bile edemezsiniz
19. cp
Cp komutu, makinenize bir klasörden diğerine bir dosya veya dizin kopyalamasını söylemenin kısa bir yoludur.En çok kullanılan linux komutlarından biridir. Özellikle bir işlem yapmadan önce dosyanın yedeğini almak için çok sık kullanırız. cp komutuyla doğrudan terminalinizden bir dizine birden fazla dosya kopyalayabilirsiniz.
20. mv
Cp komutu kopyalarken mv komutu dosya veya klasörleri taşır. Tıpkı cp gibi, mv komutunu kullanarak tek bir veya birden fazla dosyayı bir konumdan diğerine taşımak için kullanabilirsiniz. Bu Linux komutunu büyük dosyaları -f (force) parametresiyle aktarmaya zorlayabilirsiniz.
21. comm
Linux dünyasına giden orijinal Unix komutlarından biri, iki dosyayı ortak ve farklı satırlarla karşılaştırmak için comm komutunu kullanabilirsiniz.comm komutu, terminalde büyük miktarda dosya işlemek isteyen birçok kişi için önemli bir araçtır.
22. less
Less en çok kullanılan bir başka Linux komutu. Bir dosyanın içeriğini görüntülerken sağladığı kolaylık nedeniyle yaygın olarak kullanılır. Cat’in aksine, kullanıcıların terminal oturumunu kesintiye uğratmadan her iki yönde bir dosya içinde gezinmesine izin verir.
23. ln
Ln komutu, belirli bir dosyaya sembolik bağlantılar oluşturmak için en kullanışlı Linux komutlarından biridir. Disk alanınızdaki belirli bir dosya veya dizine sembolik bir bağın birden çok örneğini üretmek için bu küçük ama esnek komutu kullanabilirsiniz.
24. cmp
İki dosyayı karşılaştırmak ve sonucu standart çıktı akışına yazdırmak istiyorsanız, cmp (compare) komutu tam olarak bunu yapmanızı sağlar. cmp komutu, comm komutunun yanında, büyük miktarda metin dosyasını düzenli olarak işleyen kullanıcılar tarafından en çok kullanılan Linux komutlarından biridir.
25. dd
dd komutu, linux kullanıcıları tarafından dosyaları bir türden diğerine kopyalamak ve dönüştürmek için en çok kullanılan Linux komutlarından biridir. Bu küçük ama güçlü komutun heyecan verici yanı, önyüklenebilir canlı USB çubukları oluştururken genellikle diğer terminal komutları arasında kullanmanızdır.
26.alias
Sistem yöneticileri tarafından en çok kullanılan Linux komutlarından biridir, bir sözcüğü doğrudan terminaldeki dosyalarda başka bir dizeyle değiştirmelerine izin verir. Diğer işlevlerin yanı sıra, kabuğu özelleştirebileceğiniz ve ortam değişkenlerini değiştirebileceğiniz en iyi terminal komutlarından biridir.
Sıkıldığınızda Kullanacağınız Eğlenceli Linux Komutları
Linux terminal içinde sıkıldığınızda sizi oyalayacak birçok eğlenceli Linux komutu mevcuttur. Bu terminal komutları, hayal edemeyeceğiniz şeyleri yapacak kadar eğlenceli olabilir.canınız sıkıldığında aşağıdaki linux komutlarını kullanarak Linux terminal ile aranızda bir bağ kurabilirsiniz.
27. cal
Unix’in terminalin içine küçük bir takvim aracı sağladığını biliyor muydunuz? Cal komutu, takvimi ASCII metin biçiminde gösteren Linux komutlarından biridir. Terminale belirtilen bilgileri almak için bu komutu ay ve yıl gibi parametrelerle yazmak gerekir.
28. fortune
Bu benim en sevdiğim komik Linux komutlarından biri. Sadece terminale yazın ve kendiniz görün! Kesinlikle yüksek sesle güldürecek mavi dokunaklı, ilham verici veya aptalca cümleleri gösterir. (Eğer fortune kodu çalışmıyorsa yüklemeniz gerekebilir Komut: sudo apt-get install fortune-mod )
29. tarih
Terminal oturumlarınızın geçmişini kontrol etmek ister misiniz? History komutu tam olarak bunu yapmanızı sağlar. Herhangi bir parametre olmadan yazıldığında, terminal oturumunuzun bash geçmişini küçük pencerede yazdıracaktır.
30. yes
Çok da eğlenceli olmayan Linux komutlarından birini hemen denemesini ister misin? Terminal içerisindeyken yes yazın ve cevabı görün. Asla unutamayacağınız komutlardan biri olacak ? ctrl+c ile bu “eğlenceli” durumdan çıkabilirsiniz.
31. banner
Banner komutu, kendi kişiselleştirilmiş banner’larınızı oluşturmanızı sağlayacak eğlenceli Linux komutlarından biridir.
32. rev
Bu deneyimli Linux kullanıcıları için başka bir eğlenceli terminal komutudur. Rev komutu, giriş metninizi alıp standart çıktıya yazarak her karakteri tersine çevirir! Arkadaşlarınız üzerinde şifreli ancak ince bir izlenim bırakmak için kullanabileceğiniz terminal komutlarından biridir.
Ağ Yöneticileri için En Çok Kullanılan Linux Komutları
Linux’un ağ için sağladığı güç ve esneklik, onu dünya çapındaki sistem yöneticileri için en kolay çözüm haline getiriyor. Linux, bugün bildiğimiz bilgisayar ağlarının çoğunun arkasında. Bu kılavuz yeni başlayanlar için de tasarlandığından, ağ iletişimi için yalnızca en temel terminal komutlarını özetliyoruz.
33. wget
Bu, ağ yöneticilerinin web’den dosya indirmek için kullandığı en iyi Linux komutlarından biridir .Wget kullanıcılara HTTP, HTTPS ve FTP internet protokolünü kullanma olanağı sağlayan kullanışlı küçük terminal komutları arasındadır.
34. iptables
iptables komutu sistem yöneticisinin, belirli bir ana makine üzerinde, gelen ve giden İnternet trafiğini kontrol etmesini sağlayan bir terminal programı çalıştırır. Sistem yöneticilerinin otantik trafikleri tanımlamak ve şüpheli veya güvenilmeyen ağ isteklerini kara listeye almak için düzenli olarak kullandıkları en çok kullanılan Linux komutları arasındadır.
35. traceroute
Bu komut, bir ağ paketinin bir makineden diğerine giden yolu belirlemek için bu komutu diğer terminal komutlarıyla birlikte kullanan güvenlik uzmanları tarafından ve ağ yöneticileri tarafından troubleshooting için yaygın olarak kullanılır. traceroute komutu, bilgisayarınızı bir dizi zararlı davetsiz misafire karşı koruyabileceğiniz çekici bir ağ komutudur.
36. Curl
Curl, ağ üzerinden dosya aktarımını yeni Linux sistem kullanıcıları için bile çocuk oyuncağı haline getiren çok güçlü bir ağ aracıdır. Curl komutu, kullanıcı etkileşimi olmadan çalışmak üzere tasarlanmış Linux komutlarından biridir ve genellikle ağla ilgili kabuk komut dosyalarında kullanılır.
Aradığınızı Bulmak için Linux Komutları
Linux, sistemleri etkili bir şekilde kullanmak için arama komutlarına hakim olmak çok önemli. Belirli bir dosya veya diziyle ilgili bilgi edinmek için bu tür Linux terminal komutlarını güçlü düzenli ifade komutlarıyla birleştirebilirsiniz.
37. find
find terminaldeki dosyaları aramak için en çok kullanılan Linux komutları biridir. Bu zorlayıcı ancak esnek terminal komutu, kullanıcıların dosya izinleri, sahiplik, değişiklik tarihi, boyut vb. Gibi belirli ölçütlere göre dosyaları aramasına olanak tanır.
38. which
Linux içerisindeki her şey yürütülebilir bir dosya ise bu dosyaların tam olarak nerede olduğunu nasıl buluruz?. Bu kullanışlı küçük terminal komutu belirli parametreleri alır ve $ PATH sistem ortam değişkenindeki ikili dosyaları bulmamıza yardımcı olur.
39. locate
Locate komutu, belirli bir dosyanın konumunu bulmak için kullanılan Linux komutlarından biridir. Linux makinenizdeki belirli bir dosyanın konumu hakkında emin olmadığınızda kullanabileceğiniz en basit terminal komutlarından biridir.
40. grep
grep komutu , büyük hacimli metin dosyalarındaki kalıpları ararken kullanabileceğiniz en güçlü terminal komutları arasındadır. Aradığınız her ne ise girdi olarak alır ve belirtilen dosya için belirtilen dosyaları arar.
41. sed
Sed komutu, belirtilen parçaları değiştirerek bir dosyanın veya akışın her satırını değiştirmek için en yaygın kullanılan Linux komutlarından biridir. Büyük miktarda metin verisi ile ilgilenen kullanıcılar tarafından yoğun olarak kullanılır.
I / O ve Sahiplik ile İlgili Linux Komutları
Linux, Giriş / Çıkış akışlarını ve dosya / dizin sahipliğini ayarlamak ve değiştirmek için bir dizi terminal komutu sunar. Aşağıda listelenen Linux komutları, bu tür amaçlar için en çok kullanılan terminal komutlarıdır
42. clear
Clear komutu mevcut terminal ekranınızı temizlemek için kullanılır. Genellikle, daha önceki bazı Linux komutları terminal ekranınızı dolrurur ve daha temiz bir ekranda çalışmak istediğimiz zaman bu komutu kullanırız.
43. echo
Echo komutu, terminal konsoluna belirli bir metni çıktı olarak almanızı sağlayan çok güçlü bir komut satırı yardımcı programıdır . Nasıl kullanıldığını anlamak için echo yazın ve ardından e bazı anlamlı kelimeler yazın. Echo komutu için daha ilginç olan, çıkışı diğer terminal komutlarına bağlayabilmenizdir.
44. sort
Sort komutu yaptığı şeylerde oldukça ilgi çekicidir. Bir dosyayı alfabetik veya ters yönde sıralamak istediğinizde, bu komutu kullanın.
45. sudo
Sudo komutu Linux komutlarının kutsal komutudur. Ayrıcalıklı olmayan kullanıcıların düşük düzey izinler gerektiren dosyalara erişmesine ve bunları değiştirebilmesine olanak tanır. Sudo komutunu normal kullanıcı hesabınızdan root erişimi için kullanırsınız.
46. chmod
Chmod komutu, sistem dosyalarının veya klasörlerin erişim izinlerini değiştirmek için kullanacağınız en güçlü Linux komutları arasındadır.
47. chown
Chown komutu chmod komutuna çok benzer. Ancak erişim izinlerini değiştirmek yerine, kullanıcıların bir dosyanın veya dizinin sahipliğini değiştirmesini sağlar. Hem chmod hem de chown terminal komutlarının çalışması için yönetici hesabı gerekir.
Günlük Kullanım İçin Çeşitli Linux Komutları
Aşağıdaki terminal komutları üretkenliği artırmanıza ve iş yükünüzü azaltmanıza yardımcı olacaktır. Bu komutları, bağlama uygun olmadığını gördüğünüzde kullanın.
48. man
Man komutu manuel anlamına gelir ve kullanacağınız en kullanışlı Linux komutlarından biridir. Bu komutun ardından başka bir komutun adı, söz konusu komutun el kitabını veya belge sayfasını listeler. Belirli Terminal komutlarının nasıl kullanılacağını belirlerken bu komutu sık sık kullanmanız gerekir.
49. tar
Tar komutu dosyaları arşivlemek ve ayıklamak için kullanılır. Dosyaları sıkıştırmak için çok popüler bir komuttur ve bu tür görevleri çok verimli bir şekilde çözebilir.
50. whatis
Whatis komutu, kullanıcı tarafından sağlanan kısa açıklamalara sahip bir dizi veritabanını dolaşır ve bunlarla eşleşen sistem komutlarını yazdırır.
Bu makalede En çok kullanılan Linux komutlarını yazdım. Kaynak Sizin de eklemek istediğiniz komutlar varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.
2 thoughts on “En çok kullanılan linux komutları”
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
[…] ile ilgiliyseniz mutlaka Linux’da en çok kullanılan 50 komut makalesini okumanızı […]
[…] https://aliortul.azurewebsites.net/en-cok-kullanilan-linux-komutlari.html […]